Avui, Fraga és mort. Assassí de raons, de vides, que mai no tingueu repòs en cap dels
vostres dies i que en la mort us persegueixin les nostres memòries...
Molt encertat amb el post, Joan Fer. Recordo que quan vaig anar al cinema a veure "Llach, la revolta permanent", en acabar, tots els espectadors vam aplaudir, cosa no gaire corrent de fer avui dia als cines. També recordo els rostres emocionats, els rastres de llàgrimes en algunes cares dels assistents, els comentaris, petites converses que mentre sortíem cap al carrer anàvem iniciant... Penso que hi ha coses que no es poden ni perdonar ni oblidar. Gràcies, Joan fer per estar al cas. Petó i abraçada!
Jo crec que la cançó sí que va una mica (molt) per ell. Al cap i a la fi, Fraga era ministre de Governació quan els fets de Vitòria i per tant, juntament amb Rodolfo Martín Villa i Alfonso Osorio, va ser responsable polític d'aquests fets. Així que, com canta Llach, "... que en la mort us persegueixin les nostres memòries"
El que és trist és que no hagi hagut de rendir mai comptes pels seus actes i ara parlem del seu tarannà democràtic. Diu LLach a principi d'aquest video "... lo que yo no podía imaginar es que después de 30 años nosotros haríamos de sustituto del olvido del Estado, ...", i és que és ben cert que la memòria és fràgil i tots en som una mica còmplices.
Malauradament sembla que vivim en un país en que se protegeix més a l'assassí i el delinqüent que a la víctima...
Anònim ha dit…
Malauradament, el millor que li podia passar a aquest ésser era morir-se sense haver estat jutjat. Però ja sabem com es gasta la justícia l'Estat Espanyol.
El meu besavi continua soterrat en una fossa comuna. La meua besàvia va morir quan jo tenia 7 anys i no el va poder anar a plorar mai. Cap membre de la nostra família.
La veritat és que la mort d'aquest personatge ens fa treure una ràbia continguda per la injustícia que suposa no haver pagat per cada un dels seus crims. Malauradament, no podem fer res amb ell. Ara bé, hauríem de tenir en compte que no només era ell i que avui dia encara queden vius feixistes i assassins que haurien de ser jutjats. Aznar, Bush i Blair, entre mols altres, són els exemples que més il·lustren el que estic dient. Aguantaran fins a l'últim dia dels seus dies sense rendir comptes?
Quina gran obra d'en Lluís Llach, un home capaç de fer-nos sentir al seu costat fins i tot sense conèixer-lo. Vaig escriure una valoració més extensa de la mort del franquista Fraga, però no vaig obviar, per descomptat, aquest cant que ens posa els pèls de punta. http://superviventcatala.blogspot.com/2012/01/quan-mor-un-franquista.html Acabo de descobrir el teu bloc. Ara mateix l'afegeixo a la meva llista visible d'aquells que segueixo! Salut!
Ahir va fer 7 anys de la mort d'en Miquel Martí i Pol. No puc deixar passar aquest dia sense fer-li el meu petit homenatge amb aquest poema seu, que cada dia, sense adonar-me'n, m'el faig una mica més meu... DONA'M LA MÀ Dóna'm la mà per fer camí cap el gran llac dels somnis, dóna'm la mà hi ha un horitzó que ens crida de molt lluny. Tot és pur com el silenci que precedeix el cant i el temps desfà tendrament els rulls que ha de dur al futur desitjat. Dóna'm la mà i així podrem creure altre cop que tot el que hem volgut només espera un gest com si fos el vent que amb el nostre esforç tenaç desfermarem. Dóna'm el cor per compartir projectes i esperances, dóna'm els ulls i que el desig ens marqui un nou destí. Més ençà de la incertesa que ens va marcir la veu els dits pentinen de nou el mar com un símbol viu i fidel. Dóna'm la mà, dóna'm la veu i proclamem que tot està per fer, tot és possible avui, fem sentir...
Avui, tafanejant per la blogesfera, m'he trobat gratament amb una pàgina que reproduïa la lletra de la cançó "Fent camí" dels "Esquirols". Una cançó composada quan encara no havia ni nascut, però que per un moment m'ha fet viatjar en el temps i recordar, no només que va ser la primera cançó que vaig aprendre a tocar, sinó també els bons moments que vaig passar en una etapa important de la meva vida. I és que, mentre anem vivint, també anem fent camí... FENT CAMÍ (Esquirols) Fent camí per la vida em tocarà menjar la pols, ficar-me al mig del fang com ho han fet molts, compartir el poc aliment que porto al meu sarró, tant si m'omple de joia com si em buida la tristor. Vindran dies d'angoixa, vindran dies d'il·lusió, com la terra és incerta, així sóc jo. Dubtaré del compromís i a voltes diré no, em mancarà quan calgui, decisió. Però lluny a l'horitzó, ja lliure de l'engany, veuré milers com jo que van vencent la por. ...
Va partir abams d'hora, un matí d’hivern per la porta dels més grans. El seu adéu ens va deixar orfes d’un dels més destacats lliurepensadors que havia adoptat el nostre país. Fins l’últim moment, va riure de la seva malaltia i de la mort, amb la mateixa naturalitat i alegria que ho feia quan parlava de la vida. El seu estil era únic i inconfusible. Aspecte informal, amb camisa arremangada i pantaló ample, sempre aconseguia ser el centre d’atenció gràcies al seu (som)riure embaucador i irònic. Gambada ampla, ferma, caminava d’un cantó a un altre fent gala de la seva capacitat gesticuladora, un virtuosisme en la paraula i un sarcasme tan característic, que de vegades fregava una amable i subtil grolleria. Parlava dels seus orígens, del seu avi a la guerra, de la seva tia àvia soltera (que a més era verge), d’històries que es movien entre la realitat i la caricatura, d’amor breus, de la seva eterna solteria i, sobretot, d’una feina feta a cops de passió. Feia crítica (i que bé que l...
Comentaris
Recordo que quan vaig anar al cinema a veure "Llach, la revolta permanent", en acabar, tots els espectadors vam aplaudir, cosa no gaire corrent de fer avui dia als cines. També recordo els rostres emocionats, els rastres de llàgrimes en algunes cares dels assistents, els comentaris, petites converses que mentre sortíem cap al carrer anàvem iniciant...
Penso que hi ha coses que no es poden ni perdonar ni oblidar.
Gràcies, Joan fer per estar al cas.
Petó i abraçada!
Deia també Lluís Llach en un dels seus darrers concerts de Verges "Que en guerra descansi" no parlava d'ell clar... però serveix igual.
A vegades no sé de què ens serveix la memòria... les coses van passant com si no en tinguéssim, com si res no hagués passat.
El que és trist és que no hagi hagut de rendir mai comptes pels seus actes i ara parlem del seu tarannà democràtic. Diu LLach a principi d'aquest video "... lo que yo no podía imaginar es que después de 30 años nosotros haríamos de sustituto del olvido del Estado, ...", i és que és ben cert que la memòria és fràgil i tots en som una mica còmplices.
El meu besavi continua soterrat en una fossa comuna. La meua besàvia va morir quan jo tenia 7 anys i no el va poder anar a plorar mai. Cap membre de la nostra família.
Una abraçada.
La veritat és que la mort d'aquest personatge ens fa treure una ràbia continguda per la injustícia que suposa no haver pagat per cada un dels seus crims. Malauradament, no podem fer res amb ell.
Ara bé, hauríem de tenir en compte que no només era ell i que avui dia encara queden vius feixistes i assassins que haurien de ser jutjats. Aznar, Bush i Blair, entre mols altres, són els exemples que més il·lustren el que estic dient. Aguantaran fins a l'últim dia dels seus dies sense rendir comptes?
Petons i abraçades... ;)