Jornada agredolça

Un dia després del que vam viure ahir a Igualada, encara no sé si valorar la jornada amb optimisme o deixar-me arrossegar pel pessimisme que, a primera hora, ens deixaven les dades sobre la situació actual i futura de la matèria de Filosofia. Suposo que encertaria dient que la sensació que em queda, ara mateix, és una sensació agredolça.

Ha estat un èxit com ens ha acollit la ciutat d'Igualada. Ho és el fet que dues-centes persones s'hagin aplegat a la concentració i com es va desenvolupar tota la jornada. És un èxit també que cada vegada siguem més docents arribats de tota Catalunya els que han près consciència de com està la situació i amb la necessitat de fer quelcom. Ho és també la quantitat de projectes, alguns ja en marxa, que volem portar a terme. I és també un èxit, com no, les ganes, la il·lusió i el compromís de seguir lluitant per una educació de qualitat, que mai contemplarem sense la existència de la Filosofia.

Però el panorama no pinta gens bé. I no vull caure en un pessimisme extrem (doncs menys mal...), però si existís un color encara més fosc que el negre, aquesta seria la situació de la Filosofia. Les dades parlen per sí soles: gairebé una cinquantena d'Instituts d'arreu de Catalunya no tenen ni un sol professor de Filosofia (i no serà perquè no n'hi han...), la retallada d'hores lectives dels últims anys està fent que el professorat d'altres matèries estiguin impartint classes que, per llei, ens corresponen a nosaltres i així estalviar-se la contractació d'un filòsof per unes poques hores. Algú s'imagina un professor de Filosofia impartint classes de matemàtiques o de llengües? 

Però això no acaba aquí. Ara mateix depenem exclusivament del que des de la Generalitat i, sobretot de Madrid, decideixin en el "Pacto por la educación". I, pel que sembla, els socialistes no estan molt per la labor de no treure's la Filosofia de sobre. L'únic que de moment està perquè no dessapareixi (repeteixo, l'únic!) és... el Partit Popular. Manda "güevos"! Diga-li oportunisme, populisme, perquè ara fan el paper de "encontradetotelquefaidiuelgoven" (de fet les coses no anaven molt millor amb ells al govern),... El cas és que són els únics que proposen l'ensenyament de la Filosofia en la seva configuració clàssica. Això sí, a canvi de la desaparació de l'Educació per la Ciutadania, que és filla del diable, per una suposada matèria sobre la "Constitució". Amb aquest panorama, doncs, és irremeiable que hagi sortit amb una sensació agredolça de tot plegat.

Dos detalls més. La necessitat de seguir en la línia de la lluita  fa que, de cara a l'any que ve, aquesta jornada es torni a repetir aquesta vegada a Mataró. És per això que els que formem part del Grup de Treball del Maresme agafem aquesta "alternativa" amb il·lusió i amb l'esperança que hagi de ser la última.

I, per últim, voldria acabar amb una frase del company de "fatigues" Ramon Moix:

"Nosaltres, els filòsofs, que tenim la capacitat i l'eina de l'argumentació, quan l'hem de fer servir amb "burros", no ens serveix absolutament per res..."

A bon entenedor, poques paraules basten...

Comentaris

Elfreelang ha dit…
Si almenys escoltessin les veus dels filòsofs....sap greu...però noi..les lleis la LOE i la LEC van en la direcció que dius....i després diran que hi ha fracàs escolar....desànim docent....què volen?
fanal blau ha dit…
No anem bé...
Pensar, aprendre a pensar, és necessari.
Ara bé, ben possible que el posicionament del pp sigui oportunista perquè massa a favor del "Pensar" no estan...
Garbí24 ha dit…
És com tot...... s'ha de lluitar sempre i el pitjor de tot és que qui mana no hi enten ben res
onatge ha dit…
La frase del teu company l'hauríem de passar per molts despatxos conselleries sales de plens a tall de FUMIGACIÓ... per mirar d'eradicar els paràsits mediocres.

Visca la Terra!
onatge
Carme Rosanas ha dit…
Doncs transmets molt bé la sensació d'agredolç. És ben trist que s'hagi de lliutar sempre per tot! I que costi tant! Però sort que hi ha filòsofs que treballeu de valent i segur, segur que aconseguireu millorar la situació.

I estic d'acord amb el que diu Garbí els que manen mai no entenen ben res, pe`ro ben res de res... de cap cosa...
Nikkita ha dit…
Hola Joafer, lo ideal sería que esta hubiera sido la última... pero si no es posible, esperemos que la del año que viene lo sea de verdad. Muy buena la frase de Ramon Moix.
Buen inicio de semana.
Petons!! :)
Anònim ha dit…
Tot ho han de fer malament? Sembla incomprensible, com dius, que un professor d'una matèria n'imparteixi una que no és la sva. És evident que, per molt esforç i il·lusió que hi posi, difícilment aconseguirà explicar-ho tan bé als alumnes com un que duu tota la seva vida impartint sobre el tema. Quin disbarat!
Clidice ha dit…
La filosofia ha passat a ser aquella cosa incomprensible que hi ha en llibres plens de pols, si més no per al món actual. No dic que sigui bo, senzillament és la sensació que es desprén. No hi ha una voluntat real de fer-la assequible ni útil. No sé de qui és responsabilitat, però entre els uns i els altres es perden moltes oportunitats.
jo artin au ha dit…
I en el fons, tot això per què passa?
joanfer ha dit…
Elvira. Una des les excuses que més se senten és que la Filosofia, com a tal, ja és presenten a totes les matèries en tant que recerca de coneixement de cada una. És molt trist. Ja no és una qüestió de carregar-se centenars de llocs de treball. És una qüestió de trencar amb tot un ideari i una forma d'educar...

Fanal blau. Tot això és molt necessari. Però sembla que alguns no ho tenen en la seva llista de prioritats. I que el PP no estigui massa a favor del pensar, no estic d'acord. Ells estan a favor del "pensar"... com ells pensen. ;P

Garbi. El problema d'aquestes lluites és que moltes vegades tens la sensació d'estar lluitant contra murs de formigó. I això, a la llarga, tindrà un desgast enorme en els docents...

Onatge. Tant de bo pogués ser així. Aquest company, precisament, ha estat en la primera línia pràcticament des de fa divuit anys. S'ha reunit amb tot déu i s'ha trobat desenes de bofetades. Hauríem de posar-li un monument, de veritat, per la constància i la lluita pel que realment creu. És realment un exemple per a tots nosaltres.
Salut!

Carme. Doncs mira, Carme. No sé si Déu existeix, o no. Però si realment existeix, espero que t'escolti. El nostre treball ni molt menys és "pancartero", és un treball del dia a dia. Perquè ens agrada la nostra feina i ens la creiem. Estem cansats de que sens vegi con els "grillats" (bé un poquet, sí... ;P) i és aquí on comença sovint el nostre desprestigi.
joanfer ha dit…
Nikkita. Ojalá no haga falta ni montar la del año que viene aquí. Pero si la tenemos que montar igualmente, haremos que sea bien sonada. Que para eso nos llaman a los de Mataró "Capgrossos" (Cabezones)!
Por cierto, nos consta que los docentes filósofos de Madrid también están en la brecha y están haciendo un excelente trabajo. Ahora bien, parece que ni teniendo un ministro de educación que es filósofo, vemos la luz.
Buen inicio de semana para ti también!
Molts petons!! ;)

Albert. Mira, el primer any que vaig fer de docent, donava llengua castellana i música (que no tinc ni idea!)... I els últims anys, classes de filosofia en faig: l'èticocívica (recoi amb el nom que li han posat!) de 4t i una hora a la setmana a cada curs de l'ESO de filosofia per a joves. En total 5. La resta, fins les 30 hores, faig de tutor d'aula d'acollida. És a dir, que faig català. La inmensa sort és que amb això també gaudeixo. I mentre, altres professors de qualsevol llicenciatura fent classes de filosofia. Evidentment, la predisposició no és la mateixa.

Clídice. Suposo que l'autocrítica també ha de ser necessària, però els filòsofs d'ara no tenim la culpa que, en el seu moment, la filosofia estigués en mans dels poder (com canvien les coses, veritat?)i escribissin com ho feien. La filosofia va més enllà d l'estudiar la història del que es va escriure. Creiem que la Filosofia és important pel seu contingut i pel seu mètode, per educar persones que siguin crítiques amb el món; a desenvolupar les capacitats de pensament; crear lliure pensadors amb valors, amb justícia... i amb seny. I d'això últim cada vegada, penso, en queda menys...

Joan. Les raons poden ser moltes. La primera podria ser a nivell ideològic. Històricament ja al segle XX les grans mobilitzacions sorgien de les facultats de filosofia i d'història. I lògicament això fa nosa. També hi ha el factor educatiu ideològic. El filòsof educa persones que hagin de ser critiques, lliurepensants... En un model de societat com el que tenim els lliurepensadors no interessants gaire. Interessa que pensin el que el poder volgui en aquell moment i fent servir els seus propis mitjans. A més, anem encaminats a tenir un model educatiu semblat al ianqui per completar, així, la globalització. I per últim, hi ha un motiu econòmic. Un sector que fa tanta nosa i que pot aportar problemes al sistema surt car en tots els sentits. Per tant, a l'hora de fer retallar despesses, aniran sempre a per nosaltres. Hi afegiria una altra. El consell Maragall en té atravessats. Deuria tenir un profe de filo força dur, pel que sembla.
T'haig de dir, però, que aquesta és una intepretació meva molt simplista. Crec que si la féssim més a fons, sortiríem moltes altres raons...
jo artin au ha dit…
Doncs, sí és preocupant -i a cops noto tenir certa por- el rebuig al pensament, no ja a alts nivells, com és i ha estat el pensament filosòfic (matriu de tants avenços i d'alleugeriments de dogmàtiques cadenes), sinó a nivell quotidià on una gran immensitat de fets i procediments estan sumits en una mecànica irreflexiva i en un sí perquè sí o en un no perquè no.
Agnès Setrill. ha dit…
Jo, quan he "consumit" més filosofía, ha estat en males èpoques de la meva vida., encara que sempre m'ha agradat pensar, i sobretot escoltar i llegir aquells que en saben molt més que jo.
Cris (V/N) ha dit…
No està feta la mel per la boca de l'ase, no t'en oblidis!!

Bon post Joan, molt bo :) Petons!
Mireia ha dit…
El futur de la matèria de FILOSOFIA depèn del "pacto per la educación"?? Espero que n, perquè que el PP i el PSOE es posin d'acord serà ben difícl Joanfer!!
joanfer ha dit…
Joan. És per tenir prou. Avui dia és més important tenir persones productives que persones pensatives...

Agnès. És bo gaudir de la filosofia també en les bones èpoques. Sóc dels que pensa que tots i totes som una mica filòsofs si no perdem la capacitat d'enlluernar-nos, de voler saber més i arribar al fons de les coses... ;) També és molt positiu cercar en la gent que sap més que nosaltres, però també hem d'estar predisposats a que la gent també pot aprendre, i molt, de nosaltres mateixos... ;)

Cris. Aquesta frase que dius té el mateix significat que va dir el meu company. Malauradament, d'ases en sobren massa en aquest país.
Moltes gràcies! Petons!! ;D

Mireia. Doncs sí, noia. Al final tot acaba decidint Madrid. De totes formes, el govern de Catalunya tampoc està per la labor de concedir-nos ni un got d'aigua. I que es posin d'acord el PP i el PSOE, quan els ha interessat ho han fet. Malauradament no sempre hem sortit ben parats...
Resulta torbador com davant el fracàs escolar la societat posa el crit en el cel...i ahí es queda la cosa. Encara és pitjor quan penses que aquest fracàs escolar acabarà passant factura (si no ho ha començat a fer ja) i es transformarà en un fracàs social, cívic...
Com a alumna he gaudit amb la filosofia, com a docent, pense que cap coneixement nou pot entendre’s del tot si es dóna l’esquena a aquesta assignatura (també a la universitat, en qualsevol carrera). Hem d’alimentar al cervell, però és precís explicar-li perquè l’alimentem.
És una llàstima que aquests governants nostres siguen del color que siguen (i mala “empastrà” han fet de colors que no es pot distingir cap) no es donen compte del gran mal que li fan als ciutadans que viuen en una democràcia i han de ser crítics, autònoms, lliures...és una llàstima...o pot ser la llàstima siga que se n’han donat massa de compte i han decidit que és més fàcil ser ramaders...estem perduts....
joanfer ha dit…
Xiqueta. Has fet un inmillorable anàlisi. Jo sóc dels que pensa que estem a l'inici d'aquest fracàs social i cívic que esmentes. Però no només per la manca de Filosofia. Podríem passar-nos la nit analitzant les causes.
I ho dius molt bé. En un comentari anterior ja li comentava al Joan això que dius. Avui dia, en una societat del consumisme i de la competitivitat, és molt més rentable educar persones productives que no que pensin. És la millor manera de tenir-nos controlats. Aquest és el model de societat que volen? Aquesta és la seva democràcia?
Només quan ens donem per vençuts, llavors serà quan realment estarem perduts...

Entrades populars d'aquest blog

Recordant Martí i Pol

Encara t’enyorem

Quan vaig estimar-me de veritat